vineri, 5 ianuarie 2018

Suplinitor calificat / Suplinitor necalificat (clarificare)

Se tot vorbeste despre suplinitori, dar din cate tot vad pe la comentarii, inca nu se stie clar care este suplinitorul calificat si care este cel necalificat, dar mai ales diferenta dintre ei.

Toti cei care la examenul din toamna prind post (dar nu unul titularizabil), sunt suplinitori CALIFICATI.
Adica pot fi suplinitori calificati cu nota 10 (aici fac o mica paranteza, atentie celor care tot sustin ca suplinitorii sunt "varza" si ca nu stiu nimic), dar care nu au avut post sa se titularizeze, dar pot fi si suplinitori calificati cu nota 5, care nu au avut nota suficient de mare pentru a se titulariza.

Cei care dau in toamna examen pe un post pentru care au studiile corespunzatoare, vor fi tot suplinitori calificati.
Daca dai examen in toamna pe un post pentru care nu ai studiile corespunzatoare (sau nu ai terminat inca studiile), sau dai examen pentru un post scos la plata cu ora, vei fi suplinitor NECALIFICAT.

Asadar, este bine sa nu se mai foloseasca expresii de genul: "daca dau pentru suplinitori", "cand este examenul pentru suplinitori?", "vreau sa fiu suplinitor". Pentru ca lumea sa va raspunda trebuie sa inteleaga la ce raspunde. Calificat sau necalificat, examenul din toamna sau din vara?

Daca v-a fost de folos aceasta informatie, lasa un comentariu.


Subiecte titularizare, definitivat si grade didactice

6 comentarii:

 1. Suplinitorii calificati au toate obligatiile cu titularii, dar nu au aceleasi drepturi. La penuria de posturi, stai suplinitor a gramada de timp, ti se dau comisii, faci parte din CEAC, faci proiecte, participi la cursurile UNICEF, la CCD, scrii la reviste, duci copii la concursuri! Pentru ce? Faci puncte? Pentru cand? La biologie nu mai sunt posturi titularizabile de 3 ani.Ti se termina continuitatea, (fiindca altii stau detasati cu anii si nu mai merge cu 253)si te duci la examen din nou si la repartizari ca un incepator.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. asta este si motivul pt care eu voi ramane mereu suplinitoare calificata...nu voi da Definitivatul pt ca ore sunt ici-colo.

   Ștergere
  2. Nu stiu care este povestea pt biologie, dar pot sa va spun ca in Prahava pt engleza este rau. Cu toate astea, eu cred ca este bine sa sustinem examenul de definitivat si mai departe pt grade (sau echivalare doctorat) pt ca ne creste salariul si nu stim exact ce turnura vor lua lucurile. Am intalnit persoane care au terminat facultatea in urma cu doua decenii, nu au dat definitivatul si acum refac modulul psihopedagogic, contra cost(anul acesta fiind necalificati).

   Ștergere
 2. Din punctul meu de vedere, se pune si problema celor titularizati pe anumite discipline sau pe posturi de educatori/invatatori si care,intre timp, termina o facultate de cu totul alt profil sau participa la cursuri de reconversie sau echivalari de studii pentru ca, ulterior,sa se transfere si pe alte discipline.Corect ar fi sa se considere calificati pe o disciplina anume doar cei care au dat concurs de titularizare pe acea disciplina si au luat nota de promovare la proba scrisa.Pe de alta parte,scolile de elita ar trebui sa nici nu primeasca profesori care n-au luat cel putin 7 la titularizare, tot proba scrisa(in metodologie ar trebui sa se mentioneze clar "nota 7",nu nota/media 7).Dl Ministru pune problema calificarii prin participare la diverse cursuri.N-ar fi mai corect sa paraseasca sistemul necalificatii si sa se ocupe prin concurs posturile cu profesori calificati(absolventi de facultati serioase si cu nota buna la concursul de titularizare).Asa vom avea doar profesori de manual(stiu manualul de Economie,dar nu stiu Economie).

  RăspundețiȘtergere

Aici poti comenta articolul, poti cere informatii sau poti oferi chiar tu altora informatii utile...

Primeste postarile direct pe mail

Introdu adresa ta e-mail in casuta de mai jos: