Tot citind si tot cautand pe internet materiale si stiri despre examenul de titularizare, am dat peste urmatorul articol. Mi s-a parut foarte interesant si mai ales, modul in care a descris adevarul din sistemul nostru:
Decât profesor, mai bine… NU!
Nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar si eu am abandonat acest sistem chiar din primul an, din aceleasi motive. Multi imi spun ca daca ar fi toti ca mine am ramane fara profesori... si cred ca au dreptate - de asta incerc sa ajut pe cei ramasi in sistem :)
Sunt constienta ca cei mai multi profesori din ziua de azi sunt niste luptatori, ca datorita lor scoala inca mai functioneaza.
Din pacate, am intalnit profesori care la jumatatea orei ieseau pe hol 2-3 minute pentru a se mai linisti putin, pentru ca in clasa era prea mult zgomot. Sa nu spuneti acum ca acei profesori nu aveau autoritate, nu este adevarat. Cand ai in clasa copiii nu stiu cui, care stiu ca nu le poti face nimic, indiferent daca mananca seminte sau tipa prin clasa, mai tine-i tu in frau daca poti.
Am intalnit un profesor la care un elev de clasa a V-a a venit in timpul orei si a batut cu pumnul in catedra, cerand socoteala de ce nu a fost scos el la tabla, pentru ca el stia raspunsul. Elev de clasa a V-a!!!
REPET, nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar ma intreb: INCOTRO NE INDREPTAM?
Subiecte si programe - titularizare, definitivat si grade didactice
vineri, 27 iunie 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Sunt multe cazuri triste....mereu mi-am dorit sa fiu profesor, macar sa vad cum e- desi toti din jur imi sareau in cap ca ce imi trebuie. Oricum pe cat de mult mi-am dorit acest lucru pe atat de repede se stinge aceasta dorinta...Mai intai din cauza proastei organizari (zeci de drumuri facute pentru a afla niste raspunsuri si aceste raspunsuri date cu o sila de nedescris in cazul in care stiau sa ti le dea). Al doilea motiv este faptul ca posturile dispar ca magarul in ceata...am doar primul modul deci pot preda numai la nivel gimnazial si zilele trecute am intrat pe site sa vad prin ce localitate voi ajunge- am ramas blocata si aproape mi-au dat lacrimile cand am vazut ca exista un singur post titularizabil si doar unul de suplinitor intr-un intreg judet la geografie. E trist ce se intampla. Sistemul asta iti taie aripile din prima clipa. Pacat!
RăspundețiȘtergeresa va spun si eu cate ceva ,din nefericire ,in scoli uneori se intampla lucruri deosebit de grave -am cunoscut un profesor de sport -bun ,dedicat cu rezultate.Deodata unul dintre elevii sai nu vre cu niciun chip sa faca ceea ce i se cerea //ba , pe deasupra a inceput sa faca tot felul de gesturi sugestive cum ar fi -- sa ma pupi undeva ,du-te dracului etc //la care profesorul in cauza s-a infuriat bineinteles si i-a dat o palma binemeritata dealtfel//Ei acuma sa vedeti reactia director ,parinte cu bani multi ,consiliu de administratie--- s-a facut sedinta de consiliu ca urmare a reclamatiei parintelui si cu vot in unanimitate !!!!!!!!! i s-a desfacut contractul de munca desi era titular!De fapt in subtext era altceva --directorul adjunct avea un fiu care tocmai terminase sportul si care ar fi vrut acel post!Asa ca s-a gasit motivul ca sa i desfaca contractul de munca!!!Tanarul in cauza a dat in judecata scoala si de-abia la Curtea de pel a castigat ,adica si-a reluat postul dupa 2 ani de stat acasa!Va dati seama cat de mare este coruptia in sistem?Fara sa mai vorbim de titularizarile fraudate sau obtinute pe baza de bani !!!Fara sa mai vorbim de directori obtuzi si/sau metodisti ,inspectori depasiti care trag sforile //nici nu mai pun la socoteala problemele cu elevii obraznici care te sfideaza si nici salariile de mizerieeeeeeeeeeeeee!!!!!!
RăspundețiȘtergerefoarte adevarat ca posturile dispar ....iar unele posturi se dau pe pile,relatii ,poti sa stiu de nota 20 daca nu ai pile si relatii ramai pe dinafara .Eu am lucrat 4 ani in sistem si am si definitivatul ,acum termin a doua facultate dar nu m-as intoarce in sistem deloc sa trec prin stres si sa vad ca am dat examenul si am nota si nu am ce post sa iau ca posturile se impart ori la pile si relati ori la pensionari care au si pensie si salariu iar noi tineretul stam din pacate pe bani parintilor .Pacat de sistem si de tara asta .
RăspundețiȘtergereEu anul acesta termin facultatea, am examenul de titularizare, deci pentru prima dată intru în învăţământ. Sunt conştient de faptul că va fi foarte greu, ceva apropiat de a căuta acul în carul cu fân. A fi profesor este astăzi o aventură, am constatat acest lucru chiar când am avut inspecţia la clasa pe 12 iunie a.c. Din păcate sunt multe aspecte triste astăzi în această meserie: tineretul este în pericol să devină drojdia societăţii (nu toţi evident, dacă mă înşel aştept contraargumente), noi trebuie să îi facem pe copii să înţeleagă imăortanţa şcolii, cum erau părinţii nostri, etc. De salarii nu mai vorbesc. Mă duc în învăţământ din pasiunea de a învăţa oamenii lucruri utile, nu pentru glorie sau bani! Sper că nu va fi o aventură extremă... Revin cu feedback, după ce intru. Cu stimă, Cristi
RăspundețiȘtergereTe astep sa revii si sa ne spui din experienta ta, dar sper sa fie numai de bine :)
ȘtergereIntr-o tara in care coruptia si hotia sunt prezente de la conducerea tarii si pana la cea din urma comuna, invatamantul nu putea face exceptie. Eu am luat peste 8 la concursul de titularizare si abia am prins norma intreaga la 2 colegii tehnice, fiind impiedicata sa optez pentru licee teoretice, pe motiv ca astfel de posturi imi arata calculatorul, desi mai erau destule ore la liceele pe care le doream. Aveam deci de ales intre a accepta posturile oferite de o comisie corupta sau de a le refuza si a reclama. Daca as fi ales a doua varianta as fi ramas fara post si cei vinovati ar fi ramas nesanctionati sau ar fi primit sanctiuni simbolice (mustare, avertisment). In ceea ce priveste elevii, desi nu imi faceam iluzii, majoritatea sunt sub orice critica (comportament, invatatura). Nici nu putea fi altfel din moment ce acesti elevi, in cele mai multe cazuri, au medii de 2, 3 sau 4 la evaluarea nationala. Intr-un invatamant normal astfel de absolventi nu ar avea ce cauta la liceu. As parasi si azi invatamantul daca as avea posibilitatea sa lucrez in domeniul studiilor universitare absolvite, dar piata muncii nu imi ofera decat locuri de confectionera, ingrijitoare de copii, batrani sau handicapati sau, in cel mai bun caz, lucratoare intr-un supermarket.
RăspundețiȘtergereAveti dreptate intru totul, eu, daca as avea un copil, nu l-as sfatui sa intre in invatamant, caci sistemul nostru este de 2 bani, de la minister in jos lucrurile merg f. prost, eu sunt profesoara de lb. romana de vreo 17 ani, dar chiar din primul an am avut probleme cu elevii, adica din 97, de la inceput nu mi-a placut, imi pare rau ca nu am iesit la timp din sistem, caci din an in an elevii sunt tot mai tupeisti si mai delasatori, unii sunt chiar prosti, nu au nici macar putere de memorare, iar noi suntem obligati sa-i trecem pe degeaba, prea putini raman repetenti. Eu sunt corecta la note, dar degeaba las eu corigent pe unul la romana si sa zicem ca mai ramane la inca un obiect, daca nu ramane si la al treilea, ca sa ramana din start repetent. Spun asta, pt. ca directorul nu ne lasa nici la corigenta sa ii lasam repetenti, chiar daca-i las eu, el sau altcineva ii invata sa faca cerere de reexaminare, face alta comisie de evaluare si aud dupa aceea ca au promovat, imi inchipui ca pe nedrept, caci eu ii las doar pe aia care nu invata deloc sau pe aia prosti, doar nu pe cei constiinciosi si destepti. Asa ca nu sfatuiesc pe nimeni sa se faca profesor, in cel mai bun caz invatator, caci cei mici sunt mai usor de strunit, ei nu jignesc prof. cum fac astia mari, mai stiu de frica si de respect. Iar pe cei care spun ca le place aceasta profesie, cum mai aud pe unii, eu chiar nu-i inteleg si nu-i apreciez.
ȘtergereSunt sigura ca nu e usor pt profeori, dar nici pt invatatori... Eu sunt invataoara (in lb maghira), in anul trecut aveam o clasa pregatitoare, elevi cu varsta de 6 ani... Sa-mi ziceti unde e respectul dorit cand un copil de 6 ani imi zice ca "d-na invatatoara e proasta"? Ce am de facut atunci? Orium e adevarat ca in clasele mai mici inca mai este de folos pedeapsa... Dar totusi... daca in acest caz copilul primeste o palma, eu voi fi pedepsita... daca il pedepsesc pe el atunci vin parinii lui, ca de ce era pedepsit, ca copilul lor sigur nu zicea asa ceva... Deci ce am de facut intr-un asemenea caz?
ȘtergereCat timp factorii de decizie din invatamant in frunte cu ministrul vorbesc doar despre drepturile elevilor si obligatiile cadrelor didactice situatia nu se va schimba, deoarece balanta este dezechilibrata in favoarea elevilor si deci in defavoarea cadrelor didactice.
Ștergere