marți, 16 iulie 2013

Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor la limba si literatura romana

Am gasit catea sfaturi utile pentru rezolvarea subiectelor la limba si literatura romana. Cred ca sunt foarte bune, avand in vedere ca cea care a scris a luat nota 9,45.

"In primul rand, as dori sa iti dau niste sfaturi: citeste cu mare atentie cerintele (de cele mai multe ori nu intelegi mai nimic din ele), fii foarte atenta la competente (eu era cat pe-aci sa nu vad ce scrie in paranteze, adica clasa la care este specifica acea competenta; asta si din cauza stresului si a orelor multe de dinaintea examenului cand tre sa stam ca fraiericii sa ast subiectele).
Eu am procedat in felul urmator: Subiectul I
- mi-am ales secventa 2, adica competentele de la liceu (desi nu predasem la liceu, dar invatasem)
cele doua competente le-am inclus intr-un proiect de lectie clasic (sa stii foarte bine etapele specifice lectiilor de limba si literatura romana/ pe mine m-a ajutat cartea Emanuelei Ilie, DIdactica literaturii romane). Am ales textul Flori de mucigai de Arghezi pt a dezvolta competentele alese. O lectie de predare a esteticii uratului, am inceput cu un Brainstorming, scriind titlul pe tabla, ce pot ei sa imi spuna despre aceasta asociere de cuvinte (posibile rasp: florile simbol al frumusetii, mucegaiul, al mediului umed, intunecos, neaerisit etc, un oximoron, asociere nefireasca intre frumusete si urat etc). FOARTE IMPORTANT: SA STII VERSURI-VEI VEDEA ACUSI DE CE.
Urmatorul moment:
pe baza unei fise de lucru in care scrisesem cateva versuri din poezie, cele care vizau estetica uratului, am teoretizat un pic, am spus cate ceva despre contributia lui Arghezi la modernism, etc...====asta a fost prima competenta (sa fii atenta sa urmaresti cateva concepte cerute de ei in tabel)
A DOUA COMPETENTA am dezvoltat-o in acelasi proiect, in momentul de feed-back. Le-am dat o fisa de lucru cu cateva versuri din Testament a aceluiasi autor. (cu estetica uratului), si pe baza fisei respective, in 10 minute trebuiau sa identifice elementele esteticii uratului, in echipe de cate 2. Apoi ii verific, le pun note, tema pt acasa. si gata Subietul 1 A. EU AM SCRIS 6 PAGINI AICI. Era sa uit: sa nu te abati de la cerinte, iti cere la un moment dat sa explici 2 metode, eu am ales clasica expunere si brainstormingul. Deci am imbinat clasic cu modern. Atfel nu aveam idee; apoi sa explici de ce ii organizezi frontal si pe echipe, de exemplu, de ce e buna expunerea pt a preda aceste continuturi etc.

LA B: Nu ma asteptam in vecii vecilor sa dea blocajele, nu stiam nimic din carti ci doar am gandit un pic, imi amintisem un seminar despre blocajele emotionale si cognitive, am scris despre el, cum se pot manifesta, ce activitati propunem pt a inlatura barajele emotionale si cognitive, ce rol are profesorul...am scris o pagina jumate.

SUBIECTUL II:
am construit itemii ceruti, nu imi mai amintesc exact formularea, am avut unul de tip alegere multipla, parca, apoi unul de tip completare (aici am pus definitia nuvelei sa umple ei golurile), unul pe ceva de gramatica, aici nu era asa de greu. Ce mi s-a parut absurd: sa explicam adecvarea fiecarui tip de item pt evaluarea competentei date. Aici am scris teoria itemului respectiv. Sincer, nu stiam ce sa scriu. Si sa nu uiti sa faci barem cu raspunsuri. Tu invata bine tipurile de itemi, se dau cam in fiecare an si, oricum, orice test de evaluare trebuie sa contina itemi, deci te vor ajuta acele cunostinte (partea II de la concurs e doar de evaluare) cool.gif cool.gif
B: Am ales ca metoda alternativa portofoliul. Am teoretizat, am spus ce trebuie sa contina, etc si apoi am scris asa: concret, portofoliul unui elev de clasa a7-a trebuie sa contina(ERA ACOLO O COMPETENTA CLASA A7A): si am enumerat tot ce am crezut eu de cuviinta. Nu mai spun ca trebuie sa fii atenta ca la acest subiect a trebuit sa folosesc metoda aceasta pt a dezvolta o competenta de la secventa A. Am iesit pe 7 carari din sala de examen. Dar a meritat. Am luat 9, 45."


Subiecte si programe - titularizare, definitivat si grade didactice

42 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Am o intebare. Cand trebuie sa facem o fisa de lucru si baremul acestuia, il putem face schematic sau trebuie sa fie in forma de compunere pe foaia de examen? Va Multumesc!

      Ștergere
    2. Nu as scrie compunerea. As proceda exact ca la examenele nationale. Scriu cat dau pentru continut, cate x puncte pentru fiecare reper, apoi punctajul defalcat pentru redactare.

      Ștergere
  2. Va rog poate gasiti ceva asemanator pentru Engleza.Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog poate gasiti ceva asemanator pentru Engleza.Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-as dori tare mult ca cineva care a sustinut examenul de titularizare pentru limba franceza si a obtinut o nota buna sa ne dea cateva sfaturi in legatura cu rezolvarea subiectelor, la fel cum a fost aici, pentru limba romana. O idee, un pont, orice e binevenit. Felicitari doamnei\domnisoarei care a obtinut aceasta nota.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. VA ROOOOG FRUMOS SA PUNETI ASA CEVA ASEMANATOR SI PENTRU EDUCATORI VA ROG

      Ștergere
    2. VA ROG FRUMOS SA PUNETI ASA CEVA SI PENTRU EDUCATORI CA ODATA NU MZAI STIM CE TREBUIE FACUT VA VOI FI RECUNOSCATOARE MULTUMESC

      Ștergere
    3. Multumesc! M-am titularizat la cel mai bun liceu din oras.

      Ștergere
    4. Si cum acordati dsoara verbul ,,a trebui" acolo la ,,cel mai bun liceu din oras"? Le spuneti ,,ei trebuiau" , asa cum ati spus mai sus, in explicatii? ...

      Ștergere
    5. Dumneavoastra cum le spuneti? Imi puteti spune cum il conjugati? Va rog, eu nu stiu, aici, la "cel mai bun liceu din oras" cum se conjuga acest verb. Iluminati-ma!

      Ștergere
    6. Pentru informatii, va rog sa consultati DOOM, pagina 809.

      Ștergere
  5. Foarte utile sfaturile! Desi, de emotii, o sa intru "pe şapte cărări" in sala de examen :), sper sa-mi amintesc de ele! Multumesc! Mult succes in toate! Ionela L.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna! As dori si eu sa postati, daca se poate, cartile mai importante din care sa invatam pentru titularizarea pe limba romana!
    PS:Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Revin cu o intrebare si sper sa primesc o indrumare in acest sens: planul de lectie trebuie redactat integral, incepand cu prima parte (obiective, metode, bibliografie etc.) sau, asa cum inclin sa cred, trebuie sa realizam doar secventa de lectie in care integram competenta ceruta, precizand activitatea profesorului, activitatea elevului, metode/timp alocat? Pentru limita de spatiu pe care o cer ei (1-3 pagini) consider ca e suficient sa dezvoltam doar competentele cerute. Colega care ne dă sfaturile de mai sus ne scrie ca ea a scris 6 pagini, dar in cerinta de la subiectul 1 este precizata limita 1-3 pagini. Voi cum ati face? Va multumesc! Ionela L.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am scris doar scenariul, scriu si mai mare si poate de asta am depasit, dar nu ai cum sa te incadrezi in trei pagini, am facut si fisa de lucru...

      Ștergere
  8. cine are rezolvarea subiectelor la biologie?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ceva informatii despre subiectele pentru educatie vizuala se pot da ... ex: rezolvare sau altele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Aveti ceva informatii despre examenul de titularizare pentru educatie vizuala ? ex : cum trebuie rezolvat , sau alte pareri ce tine de educatia vizuala.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am o nelamurire...daca ma [poate ajuta cineva.
    Eu dau acum pentru prima data acest examen, insa la mate, acum in vara am terminat masterul.
    AM vazut ca se cere elaborarea unui demers didactic in vederea formarii competentelor precizate de ei, insa, intrebarea mea este...trebuie sa atingem tot ce propun ei in programa? sau doar o parte din ea, sau doar o lectie...
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna seara !

    Va rog sa-mi trimiteti rezolvarea subiectelor titularizare invatatori 2012 . Am incercat sa deschid rezolvarea postata , dar nu am reusit .
    Va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara !

    Va rog sa-mi trimiteti rezolvarile de la titularizare invatatori 2012 pe adresa mea de e-mail: mihai_mitan_nastase@yahoo.com .
    Am incercat sa deschid de pe aceasta pagina , dar nu am reusit .
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna!
    Va rog, daca are cineva un model de rezolvare a subiectele de la biologie?
    va rog din suflet, macar niste sugestii
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  15. buna
    va rog cine are cineva model de subiect rezolvat la educatie muzicala

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. Din punctul meu de vedere, nu cred ca este ok sa scrii in totalitate un proiect de lectie, mi se pare absurd sa formulezi "momentul organizatoric", sau tema pentru acasa.
    In cerinta scrie destul de clar, argumenteaza...
    In niciun caz, proiecteaza...
    Parerile sunt impartite, banuiesc ca difera si modul de corectare...

    RăspundețiȘtergere
  17. Am o intrebare in legatura cu rezolvarea subiectele la limba si literatura romana: pentru subiectul 1 (cel cu proiectarea didactica) trebuie sa alegem o lectie anume? De exemplu daca aleg din programa pentru clasele V-VIII, as putea sa fac un proiect de lectie doar pentru basm?

    RăspundețiȘtergere
  18. Am o intrebare in legatura cu rezolvarea subiectele la limba si literatura romana: pentru subiectul 1 (cel cu proiectarea didactica) trebuie sa alegem o lectie anume? De exemplu daca aleg din programa pentru clasele V-VIII, as putea sa fac un proiect de lectie doar pentru basm?

    RăspundețiȘtergere
  19. Intrebare pentru cei care au mai dat examenul de titularizare: la itemul obiectiv de tip alegere duala (adevarat sau fals) putem folosi in cadrul lui mai multe propozitii pentru care sa stabilim valoarea de adevar sau doar una singura in conformitate cu competenta din secventa? Va rog frumos, poate imi raspunde cineva. Si inca o intrebare. Primim ciorne la examen? Am o reala problema cand vine vorba de redactat un eseu, am nevoie de o ciorna pentru schita lucrarii. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  20. De unde fac rost de didactica limbii romane? adica sa o descarc de pe net... O adresa ceva...Va rog frumos!
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua!
    Aș vrea să îmi spună cineva care din metodicile:„Metodica predării limbii și literaturii romane în gimnaziu și liceu” de Corneliu Crăciun și/sau „Didactica literaturii romane” de Emanuela Ilie ar alege să o citească, eu am citito pe a doua , dar mi-a recomandat cineva și prima. Vă mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  22. pentru subiectele de la titularizare...competentele le iau din programa??..trebuie invatate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Competentele vor fi din programa scolara, cel mai bine ar fi sa va uitati peste ele, le descarcati de pe net, uitati-va in dreptul fiecarei competente care sunt continuturile asociate, adica cele care trebuie predate la clasa, aplicabile acelei competente. va puteti face niste scenarii, cum predau sa formez sau sa dezvolt competenta x.

      Ștergere
  23. anul asta vreau sa dau pentru prima data examenul de titularizare...am vazut subiecte si mi se par cat de cat ok daca inveti dar am o nelamurire...de unde iau competentele si obiectivele??...din programa nu??

    RăspundețiȘtergere
  24. Cat priveste comentariul de mai sus cu privire la absurditatea momentului organizatoric si temei pt. acasa, eu am dat in 2012 examenul cand nu stiam cum vor arata subiectele pentru ca se schimbase structura, eram total in ceata. Dand la Bacau, ma temeam de un nebun care e profesor la Universitate, ma gandeam ca vor corecta si cei din universitar, si acel profesor are o manie cu o structura anume a unui proiect CEAPDOFERT, daca nu faci asa proiectul ai pus-o, scuzati expresia!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. De care subiect, din ce an e vorba aici dacă se poate ?

    RăspundețiȘtergere
  26. Cand aleg secventa ptr a structura o activitate la limba romana nu stiu ce lectie trebuie sa aleg.cum imi dau seama?

    RăspundețiȘtergere

Aici poti comenta articolul, poti cere informatii sau poti oferi chiar tu altora informatii utile...

Primeste postarile direct pe mail

Introdu adresa ta e-mail in casuta de mai jos: