sâmbătă, 28 iulie 2012

Subiect rezolvat istorie - model titularizare 2012

Am gasit pe forum-ul edu.ru o varianta de rezolvare pentru subiectul I din modelul afisat de minister la disciplina istorie.

Subiect rezolvat istorie - model titularizare 2012

E doar o varianta de rezolvare si nu spune nimeni ca e corect 100%.

Altcineva de pe forum spunea:
Subiectul I se rezolva dupa urmatorul model:
Argumentarea trebuie sa se fundamenteze pe o serie de premise, din care se deriva concluzia.
In secventa data sunt competente si continuturi. Acestea trebuie atent lecturate pentru ca, prin insusi verbul folosit in construirea lor, se sugereaza tipul de metoda utilizat.
De exemplu, daca avem competente de nivel cognitiv elementar - recunoasterea de elemente, identificarea de concepte, utilizare de limbaj, construire de enunturi etc - atunci metodele alese sunt cele pasive pentru elev (de exemplu, expunerea - explicatia, povestirea, prelegerea s.a.m.d.), daca insa competentele vizeaza abilitati superioare, instrumental-aplicative (de exemplu, adoptarea unui comportament, exersarea deprinderilor, luarea de decizii etc) atunci metodele alese pot fi participative (dezbatere, simulare, brainstorming s.a.m.d.).
In continuarea argumentarii se va face o paralela intre continutul competentei si particularitatile metodei alese. De exemplu, in cazul explicatiei, acesta dezvăluie, clarifică situatii, relatii, legi, ipoteze, solicită analiza si argumentarea logica a faptelor sau a cunostintelor. Pentru formarea respectivei competente, utilizand aspectele concrete ale continuturilor alocate (practic continutul propriu-zis al lectiei), se justifica folosirea respectivei metode. Metoda aleasa trebuie sa faciliteze invatarea, sa atraga elevul spre continutul respectiv, sa il implice sau sa il informeze, sa il capaciteze sau sa ii atraga atentia.
Pe de alta parte, in argumentare se va specifica faptul ca alegerea a fost determinata si de nivelul clasei, particularitatile de varsta ale elevilor, disciplina de invatamant, resursele disponibile si disponibilitatea profesorului.

Sper sa va fie de folos.


Subiecte si programe - titularizare si definitivat

4 comentarii:

  1. cineva a rezolvat subiectul II la istorie? daca puteti sa-l puneti pe site..sa fim si noi mai destepti, sa nu murim asa prosti.. va rog si va multumesc
    Susana

    RăspundețiȘtergere
  2. incercarea dvs. este notabila si meritorie...,
    dar incercand sa o ma mobilizez pt examen am facut si eu o incercare....
    sincer mi se pare destul de rezumativ prezentata incercarea dvs. si incompleta.....
    felicitari oricu...!
    la revedere....!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avem voie sa plecam din sala de examen daca nu stim?

      Ștergere
    2. Dupa o ora, poti iesi din examen.

      Ștergere

Aici poti comenta articolul, poti cere informatii sau poti oferi chiar tu altora informatii utile...

Primeste postarile direct pe mail

Introdu adresa ta e-mail in casuta de mai jos: