Actualul sistem de miscare in sistem a profesorilor este pastrat de pe vremea guvernarii comuniste, cand orasele erau inchise. In anii aceia devenea aproape imposibil ca un profesor care preda la tara sa poata spera ca va ocupa vreodata un post de liceu dintr-un oras. Inspectorul scolar general al judetului Timis, fizician dr. Sandu Golcea, ne-a declarat ca, "indiferent daca ne place sau nu ne place, trebuie sa aplicam legea. Suntem sau nu suntem de acord cu principiile actualei legislatii, trebuie sa o respectam! Nu este vorba de o declasare intre profesorii de la sat fata de cei de la oras, doar ca nu li se permit miscări de personal de tipul transferului, adica cele care se fac nu pe baza de concurs, ci numai pe baza de concurs de acte."
In momentul de fata, concursul de ocupare de post se face in sistem centralizat, adica subiectele vin de la minister, inspectoratul organizeaza doar concursul, iar probele scrise se corecteaza in alta localitate pentru a asigura corectitudinea. Concursul este, de fapt, unul de tip general, cineva care da concurs da pe toate posturile afisate din judeţul respectiv. "Necesarul de cadre didactice este centralizat la nivel de inspectorat si raportat la minister. Sistemul este corect gestionat, in momentul de fata, deci nu se pot fac miscari de personal in mod arbitrar, la decizia inspectorului general", a spus Sandu Golcea. Totusi, din perspectiva descentralizării, schimbari esentiale nu vor putea fi vizibile decat cel mai devreme incepand cu anul şcolar 2009-2010.
Desi nu se stiu exact detaliile viitoarei legislaţii din domeniul invatamantului, un lucru este clar: si la noi vor fi aplicate principiile folosite de toata Europa, concursul pentru ocuparea unui post liber se va da la nivelul unitatii de invatamant. Sandu Golcea: "Unitatea de invatamant va stabili, de exemplu, ca are 3 posturi libere de matematica. Pentru ocupare se poate prezenta oricine care respecta conditiile de studiu, dar nu mai apare conditia sociala de mediu, rural sau urban. Oricine se poate prezenta la concurs pentru acel post, scos la concurs de scoala respectiva. Cum se procedeaza in celelalte tari. Cel care da concursul, pe post, sustine o lucrare de evaluare a partii tehnice, dar susţine si un interviu in fata consiliului de adninistratie." Inspectorul scolar general din Timis apreciaza ca, in acest fel, vor dispare mentalităţile care ii fac pe unii dascali sa se autoplafoneze, considerand ca sunt titulari pe viata, si nemaidorind sa se autoperfecţioneze.
Contractele de munca vor fi intocmite pe durata determinata, intre unul si patru ani. Dupa expirarea perioadei, profesorul va fi supus unei evaluari, cand se va decide daca se va continua cu acesta sau se va organiza un nou concurs. Evident, la luarea unei decizii vor fi analizate toate detaliile, inclusiv pe cel al prestigiului cadrului didactic. "Nu este cazul ca profesorii sa creada ca vor fi in mijlocul unui concurs perpetuu, asta sperie pe toată lumea. Se pune problema evaluarii. Daca este bun, profesorului i se prelungeste contractul, dar tot pe o perioada determinata. Titulatizarea va dispare. Dar, probabil, va exista o perioada de tranzitie la trecerea la noua legislatie", a mai spus Sandu Golcea.
Evitarea discutarii acestor legi are ai o motivaţie economica, vina nu apartine in totalitate parlamentarilor. E important nivelul de dezvoltare economica, apar cheltuieli care cad in sarcina comunitatilor locale. Este nevoie ca legile invatamantului sa fie sustinute si de legea bugetului. Presupunand ca invatamantul va avea un cadru legislativ nou in 2009, bugetul valabil va fi tot cel facut in 2008. Deci totul va deveni operational abia în 2010. "Altfel se va ajunge in ipostaze hilare, a incheiat Sandu Golcea, amintind problema acordarii tichetelor cadou!"
Sursa: www.ziuadevest.ro
Subiecte si programe pentru titularizare si suplinire
sâmbătă, 31 octombrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
da de treaba lui nu poate sa-si vada! are pofta de bani nemunciti! La munca nene!
RăspundețiȘtergereHooo! coruptia! are pofta de bani nemunciti! La munca nene!
RăspundețiȘtergereFRAIERILOR CORUPTIA ERA LA CONCURS DE TITULARIZARE....AVEAI PILE LUAI NOTA DE TITULARIZARE....ASA CA TACETI DIN GURA CA NOUA REFORMA ESTE DE NOTA 10....BRAVO D-LOR GUVERNANTI
RăspundețiȘtergereduuuuuu-teeeee nene si te-npushca!!!. Un suplinitor e mai slab ca un titular. din '98 incoace se titularizeaza cei mai buni! daca un profesor nu-si face treaba la catedra, directorul trebuie sa ia masuri, dar nu trebuie sa se desfiinteze titularizarea din cauza unor. Dar directorul va lua masuri doar daca este foarte corect.
RăspundețiȘtergerebuna veste ,de mult timp trebuia sa se intample asa ..........si daca s-ar putea sa aiba si parintii un cuvant de spus in privinta cadrelor didactice....eu ca si parinte daca prof. cutare nu isi face treaba doresc sa nu mai ramana la sc. respectiva
RăspundețiȘtergereeu nu as zice ca un suplinitor e mai slab decat un titular...poate nu vorbesti in cunostinta de cauza .....sunt multi suplinitori la diferite discipline care nu au post titularizabil si de aceea sunt nevoiti sa dea examen in fiecare an...cat despre tiutlarizare - daca dai examen intr-un judet pilot si ai pile la inspector iei cu usurita peste 9 si poate alt concurent care nu are pile stie mult mai mult decat cel care s-a titularizat
RăspundețiȘtergereca parinte da ..va puteti da cu parerea in masura in care stiti ce inseamna programa scolara , evaluare si in primul rand materia respectiva nu asa se trezeste fiecare parinte sa faca reclmatie ca 'e la moda' si ca nu-i convine lui notele copilului
RăspundețiȘtergereBuna idee cu reforma ,mai ramane sa o finalizeze si astfel scolile vor scapa de incompetentii de titulari care s-au obisnuit sa trga chiulul la scoalasi in loc sa-si tina orele discuta cu elevii orice altceva ca sa treaca timpul si ne mai miram ca scoala scoate numai tampiti.pai nu elevii sunt tampiti ci acei prof. titulari care fac orice la ora numai lectii nu!!! sunem un grup de parinti revoltati de faptul ca ,copii nostri merg la scoala iar in timpul orelor de curs se discuta diverse
RăspundețiȘtergereAsa e! Sunt multi titulari care nu-si fac treaba. Vin la scoala numai sa-i mearga vechimea si sa tina locurile ocupate. De asta se duce invatamantul de rapa.
RăspundețiȘtergereEu am luat nota 8 la titularizare,neavand pile nu am reusit sa ma titularizez.Acum sunt in concediu pentru ingrijirea copilului si sincer nu mai am nici o speranta!Din pacate trebuie sa renunt la meseria mea pentru care am muncit foarte mult,cu noua lege nici asa....e dezastru.Mi-e rusine ca sunt cadru didacti pentru tot ceea ce se intampla la NOI.
RăspundețiȘtergeredin pacate traim in Romania si in loc sa mergem spre bine , mergem insa spre mai rau, de ce?...ptr ca daca ai pile si relatii poti ajunge sus , desi esti un prost bata, insa unul care se munceste sa invete ramane intotdeauna pe dinafara, la fel este si in invatamant, ca in toate domenliile, insa uni profesori, de obicei cei in varstra merg la scoala nu sa-si faca treaba ci sa le mearga vechimea....stau la ore si povestesc diverse subiecte, numa legat de subiect nu prea....si en intrebam de ce merge tot mai prost invatamantul?...cine este devina?....
RăspundețiȘtergereati votat CHIORU si clica lui ! acestea sun consecintele !
RăspundețiȘtergereSA TRAITI BINE !
ca parinte poti sa-ti educi copilul sa nu raspunda urat profesorilor, sa nu mai spuna " aia de mate", sau " proasta de romana", pana la urma toti profii au o facultate si se ridica peste nivelul a multor parinti pt a incerca sa le educee copiii si sa scoata ceva bun din ei. pe langa asta, ca parinte nu stii ce responsabilitate mare au profesorii in ceea ce priveste disciplina si daca ridica putin vocea la un copil, stiti repede sa veniti la scoala sa blamati prof respectiv, si la fel de bine daca al dumneavoastra copil vine acasa cu o nota mica tot proful e de vina ca nu stie sa isi predea materia, nicidecum copilul ca nu invata ci sta pe internet sau iasa afara la o tigara ca sa fie in trend. daca stau bine sa ma gandesc, a spus un singur adevar si Basescu: Romania scoate prosti pe banda, as veni cu o completare: se intampla lucrul acesta pt ca dumneavoastra ca si parinti sunteti asa de revoltati impotriva profesorilor si nu stiti cum sa ii afundat in gheena,mai mult va preocupati de cese intampla cu profesorii decat sa va educati copiii!!!!!
RăspundețiȘtergereM-am titularizat, si fara pile .. As vrea sa stiu ,o sa mai fiu in viitor titulara sau.....nu? Mai este valabila perioda in invatamant nedeterminata?
RăspundețiȘtergereDragilor, am iesit din sistemul asta de invatamant si am avut 2-3 profesori care meritau respectul in fiecare ciclu de invatamant. Restul tot o apa si-un pamant. Si dupa aceea am cunoscut noua generatie de profesori: aia pregatiti de profesorii mei, la a caror ore ma plictiseam preferand sa citesc carti interesante in loc sa-i ascult pe ei debitand fara pasiune poezia. ACesti profesori sunt epigonii celor care mi-au predat mie: n-au nici pasiune, nici cunostinte, nici interes. Si daca bani s-or gasi la un moment dat pe viitor pentru profesori, cunoastere si de-ar fi sa se gaseasca nici cu burghiul n-o sa intre. Aia care nu va dau, dragilor, mai multi bani, sunt elevii vostrii, aia care n-au invatat nimic la scoala, si pe care i-ati promovat uitandu-va la rubrica profesia parintilor... Cei de-o seama cu mine stiu ce vorbesc. Asa ca, schimbati si voi o farama de mentalitate si poate o sa avti o surpriza.
RăspundețiȘtergereCine lucreaza in invatamant cunoaste cu adevarat lacunele acestuia,un parinte vrea note mari,ar trebui sa ne axan pe dezvoltarea complexa a copilului si creem o personalitate creeatoare si competitiva ,structurata atat pe dezvoltarea intelectuala dar si pe cea moral-afectica dar si cea sociala pe care tot mai multi parinti o ignora .Asa ca nu trebuie sa ne miram de comportamentul copiilor din zilele noastre.Nu nota conteaza ci dezvoltarea copilului din toate punctele de vedere.Multi parinti ar trebui sa-si puna un semn de inrebare cu privire la comportamentul copilului sau inainte de a critica o persoana cu o anumita pregatire.In ceea ce priveste titularizare este acelasi dezastru dar acum cu aceasta schimbare va sporii mita ,se pare ca asta se si dorea,este greu sa supravietuiesti acum invatamant ,nu mai exista respect.Decat sa criticam ar fi mai bine sa luam masuri de schibari benefice si nu doar de dragul shimbarii,sa pastram ce este bun pentru ca am vazut modul de predare din alte tari:Spania Franta ,Italia ,Elvetia si nu sunt multumita de ce am constatat, dar noi suntem obisnuiti sa criticam .Asta e,perceptia romanului si a celor ce ne conducar tebui schimbata!
RăspundețiȘtergeresunt mai buni suplinitorii decat unii titulari care vin cum vin si nu au pofta de traba ca stiu ca locul le este asigurat
RăspundețiȘtergereeste foarte buna legea, profesorii nu-si fac treaba la licee si ar trebui si eliminate anumite materii ca religia, cultura civica, etc
RăspundețiȘtergereDraga esti cumva protestanta, de te legi de religie? De ce sa se scoata religia, doar suntem o tara ortodoxa!
RăspundețiȘtergereMarea problema e aceea ca in loc sa fim uniti,sa ne intelegem unii pe altii,aruncan cu ou si cu otet unii intr-altii,suntem prea ocupati de propria noastra persoana,,fara a ne da seama ce se intampla cu adevarat...intre timp cineva ne distruge sufletul...
RăspundețiȘtergerereligia nu ar trebui sa fie indoctrinare ci ora morala si invatatura crestina mai suntem si catolici sau reformati ....nu cred ca religia e necesara in maniera de catehizare ci mai mult de indrumare a copilului in spirit crestinesc si tolerant fata de o socoetate europeana deschisa.
RăspundețiȘtergereda...suplinitorii sunt niste fraieri...adevarat...niste fraieri care invata si dau examen an de an pt niste posturi inexistente pastrate pt persoane sus puse...sau pt rude care urmeaza sa ia un anumit post peste cativa ani...suntem fraieri ca dorim sa ramanem intr-un sistem corupt...chiar imi doresc autonomia in scoli...si salarizarea in functie de performante...sa vedem cine dispare din sistem...fostii suplinitori bine pregatiti si dornici sa isi faca aceasta meserie sau batranii titulari care aplica metode antice si au ajuns sa le rada elevii in nas...o sa aratam si noi SUPLINITORII...ce putem daca ni se da o sansa!!!!!!!!nu ne mai subapreciati!!!!!
RăspundețiȘtergerebuna tuturor,
RăspundețiȘtergereeu lucrez ca suplinitor si mi se pare rusinos cat de linistiti satu titularii pe post si nu fac mai nimic...de trei ani sunt suplinitor intr-o scoala si colegii tot ma sacaie, de ce "ma bag" in toate concursurile, de ce fac anumite activitati, ca asa si ei trebuie sa faca ceva...de ce nu stau si doar predau ce e necesar si pe urma stau cuminte? da! sigur nu le convine ca unii dintre noi vor sa lucreze, sa ofere mai mult copiilor, nu numai strictul din manuale..asa suntem NOI SUPLINITORII, tragem mai mult si nu ne pretuieste nimeni ... poate acum, cand directorii si consiliul de administratie va hotari pe cine sa mai tina in unitatea de invatamant si cu cine va vrea sa lucreze se vor trezi si titularii
de altfel si cu titularizarea m-am cam saturat...e drept ca nu scriu de 9-10 dar 7 si...mai scriu si eu si de cativa ani tot nu iau post..de ce? ca nu mai ramane din cauza ca iau altii cu note mai ici dacat mine posturi cu acord de biserica, freinet, step si altele...pai nu nota ar trebui sa conteze la examen? atunci pt ce mai dam aceste examene?
oricum succes si anul acesta tuturor care mai incearca
"asa suntem NOI SUPLINITORII, tragem mai mult "
RăspundețiȘtergere"titularii stau pe post si nu fac mai nimic"-ce frumos e sa generalizam,sa desconsideram toti titularii,sa ne ridicam pe noi insine in slavi...RUSINE de cei care vorbesc asa si predau in invatamant...is tare curioasa ce pot sa-i ofere acestia copiilor...
Eu sunt suplinitor si am muncit f.mult pe unde am fost .Acum trebuie sa dau din nou examen.Dar am obosit. Nu mai pot.M-am saturat ,plictisit de toate si de tot.Societatea in care traim este bolnava in toate domeniile.Cred ca stiati si sunteti si voi constienti....nu
RăspundețiȘtergereva pup
La noi in oras sunt fff multi titulari care au prins post prin repartitie .Aceia nu au sustinut nici un examen. Ce nu le convine ? Ca raman fara posturi?eu am luat de doua ori peste 8.50 si nu am reusit sa ma titularizez ca nu sunt decat 1-2 posturi scoase la concurs. Poate voi avea si bafta lor cand se va desfinta titularizarea.
RăspundețiȘtergerebuna ziua tuturor,am citit parerile dvs. si in mare parte sunt de acord cu ce ati spus.si eu sunt suplinitor si de ceva ani dau examene insa desi am luat note bune tot cei cu pile reusesc,in facultate aveam colege care abia legau doua in trei si acum ca sunt titulare se uita superioare mie insa au uitat cine le spunea la examenele din timpul facultatii.am ajuns sa fiu o fire ffffff stresata din cauza aceasta.anul trecut s-a spus la sedinta cu directorii ca sunt numai 46 posturi de educatori pentru titularizare insa s-au titularizat 61!!!!!!!! cum e posibil asa ceva???? pai va spun eu cum PILELE SUNT LA MARE PUTERE. ai pile esti o.k nu ........sa fi sanatos .RUSINE CELOR CARE SUNT LA CONDUCEREA INSPECTORATELOR
RăspundețiȘtergereSI FAC ASEMENEA MAGARII! RUSINE SA VA FIE!!!!!! distrugeti ceea ce reperzinta viitorul societatii.SUN CADRE DIDACTICE titulare sau nu care isi fac meseria iar ceilani.....timpul trece leafa merge. cunosc cazuri care au luat titularizarea la oras NU AU FACUT NIMIC CU COPII TOT ANUL apoi s-au mutat unde au frut si .......de doar sunt TITULARI
BUNA ,SI EU SUNT SUPINITOR AM TERMINAT TEOLOGIE DIDACTICA LITERE LIMBA ROMNA .IN FIECARE AN DAU EXAMENUL DE TITULARIZARE ,SI AM LUAT PESTE 7 ,DAR....ASA ESTE PILELE ,PILELE SE TITULARIZEAZA ,NU VREAU SA FIU INTELS GRESIT ,DAR IN MARE PARTE ,SUPLINITORII MUNCESC MAI MULT DECAT TITULARII,IAR LEGAT DE RELIGIE SA NU MAI FIE IN SCOALA ,CRED CA NU AM AJUNS LA CATEDRA PICAT DIN CER ,CI AM FACUT 4 ANI DE TEOLOGIE DIDACTICA ,PENTRU A AJUNGE SA INVAT ELEVII CARE MULTI DINTRE EI NU STIU NICI TATAL NOSTRU ,PENTRU CA FAMILIA ,,,,,,NU MAI ARE TIMP DE EDUCATIIA LOR MORALA RELIGIASA.VA DORESC O SEARA FRUMOASA
RăspundețiȘtergereCe sa spunem bietii titulari ce sus au ajuns.Nu-i nici o problema stati sa-i vedem cand vor fii pusi sa se perfectioneze atunci sa-i vedem.Sigur se vor lua la tranta cu noi suplinitorii care suntem mai pregatiti ca ei.Daca i-am trimite la titularizare sigur nu ar lua 7.
RăspundețiȘtergereBuna, eu am inteles ca legea asta nu ii afecteaza pe cei care s-au titularizat deja....., este valabila pt generatiile viitoare de profesori, care intra acum in sistem sau desigur, care sunt suplinitori!
RăspundețiȘtergereNU VA MAI FIE CIUDA PE TITULARI,CEI CARE SUNT DEJA TITULARI,TOT ASA RAMAN!!!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergerebuna ziua tuturor, nu sunt cadru didactic dar am o fata care incearca si ea sa-si ia titularizarea, invata in fiecare an dar nu are pile.dupa parerea mea e cea mai mare prostie aceasta titularizare,de ce nu raman pe posturi cadrele care dau randament si se pot face intelesi de copii, iar restul sa plece.sa ramana cei ce au har pentru aceasta meserie, cei ce iubesc copii si sunt instare sa trezeasca interes pentru scoala chiar si celor mai razvratiti elevi.va intreb:ce au facut cadrele titulare din liceele unde nici un elev nu a luat bacul? va doresc multa bafta tuturor suplinitorilor
RăspundețiȘtergerebuna si respect pt toata lumea care nu are nimiic pe constiinta,
RăspundețiȘtergeream luat si eu 8 la ex de titularizare si nu am luat postul pt. ca cica am numai 3 ani de facultate, Bolognia si nu pot preda la liceu.
atunci , de ce mi-au primit dosarul pt ex? si apoi, daca este "concurs" si amdovedit ca sunt capabil de ce sa nu pot preda?
voi ce ma sfatuiti?
Intradevar sunt cadre didactice printre suplinitori care dau dovada de seriozitate ,pun suflet in ce fac dar sunt si alta categorie de suplinitori care nu au ce cauta in invatamant ma refer la invatamantul prescolar,eu cred ca,a fi in dascal foarte bun trebuie sa indeplinesti multe calitati
RăspundețiȘtergereIntradevar cei care se vad titularizati incearca cu orice pret sa traga de timp ,sa mearga la ora cat de tirziu ora sa treaca ...ca doar de acum sunt titulari nu-i mai misca nimeni de pe post..isi permit deacum bancuri,glume,lene pentru urmatoarea ora la clasa...lipsa de chef..astia sunt profesorii titulari.Daca exista unii care sunt mai preocupati pentru elevii lor acestia sunt niste exceptii..
RăspundețiȘtergereeu nu stiu de ce va mai stresati atat pentru posturi in invatamantul romanesc....la salariul pe care il primim nu merita nici macar sa dai explicatii. Toti care lucreaza in invatamant, titulari sau suplinitori au terminat niste studii, sunt pregatiti mai mult sau mai putin...parerea mea este ca experienta se castiga la catedra doar nu pe bancile facultatii. Am lucrat un an ca suplinitor intr-o scoala unde m-am simtit foarte bine, dar din motive financiare nu-mi pot permite sa lucrez in acest domeniu. Cu un salar de 6 mil nu poti trai pentru ca noi astia mai tineri nu avem casa si mai platim si chirie....profesionalismul mai trebuie sustinut si financiar...asta e problema profesorilor care nu-si dau interesul...nu au de ce...la banii care ii primesc la sfarsit de luna...suplinitorii la inceput de drum au alte preocupari precum sa-si dezvolte anumite abilitati, sa practice ce au invatat in facultate, sa invete sau sa-si aminteasca anumite lucruri odata cu copiii...sa fim seriosi o mare parte din materia care o inveti in facultate nu-ti ajuta la nimic in scoala gimnaziala cel putin...multa teorie si putina pratica....si apropo de posturi titularizabile siguranta postului si renumeratia mica duc la lipsa de interes...cand vor creste salariile vor dispareaa si certurile...Eu am abandonat ideea de a mai lucra in Romania in invatamant, prea multa mancarime si nici un strop de colegialitate parca suntem niste babe care stau la taifas.Acum lucrez la o scoala particulara In Spania, profesor de Engleza, si sunt foarte multumita, si nici nu se pune problema de post titularizabil,,,,copiii au rezultate bune la concursuri, ai activitati...si nu pe foaie...practice...vizibile in fata conducerii ti se prelungeste contractul sde pe un an pe altul....nimeni nu are treaba cu tine....fiecare cu disciplina lui...totul bine ...a si ce e mai important...sunt platita cu 39 euro la ora....calculati dragi colegi cata munca trebuie sa depui in Romania pentru acesti bani.....?
RăspundețiȘtergereToate cele bune si nu va mai zbateti ca pestele pe uscat pentru ceva care nu va da de mancare o luna intreaga.Vor trece multi ani pana se vor reglementa treburile in frumoasa noastra tarisoara.
Ar fi prea frumos sa mergi sa dai examen la scola si sa ai dupa un post asigurat doar ca problema mare este ca va fi si mai greu sa intrii in invatamant.
RăspundețiȘtergereDaca acum se vorbeste de spagi cand subiectele sunt facute de minister dar atunci cand va fi autonomie va dati seama ce va fi DEZASTRU. Directoarea va avea putere sa angajeze pe cinevrea asa ca pa si la revedere domnilor care terminati ca nu mai pupati posturi in invatamant. Scoala va fi un ghemotoc de prosti care va invata viitorul tarii. Cum pana in momentul de fata toti fraeri termina o facultate si nu mai se tine cont de cine munceste si invata si cine nu toti cei de la facultatile particulare vor merge sa predea in invatamant. Domnilor profesori ce va vaicariti ca salariile sunt mici pai un CONTABIL in BUCURESTI are 10 mil lei si lucreza toata ziua poate mai sta si peste program si mai are si responsabilitate si va spun ca si oameni acestia au facultate. Dragilor acum cum CRIZA e infloare un post in invatamant e mana cereasca deoarece termina atatia facultatea si nu prea mai sunt locuri unde sa te angajezi. Ok zicea cineva de salariu de 6 mil sa zicem ca e acceptabil daca nu faci naveta cunosc o prietena care a terminat Kineto si lucreaza pe 650Ron 12 ore cu 24ore, fata asta ce sa mai zica si sta si ea tot in oras si a facut si ea tot o facultate. ASa domnilor ca nici dragii de patroni nu mai dau banii pt ca e CRIZA. Dupa 5 anii de la terminarea facultatii ,mi-am dat seama ca un post in invatamant e chiar ok pt o femeie si asta spun din propria experienta(am lucrat 2 ani la RDS, 2 la o companie software si 1 an in vanzari)si nu se compara(raportul intre salariu si munca este super in inv)
ACEST COMENT E PT CEI CARE NU SUNT DE ACORD CU NOUA LEGE A INVATAMANTULUI
RăspundețiȘtergereProf calificat + def
Sunt total de acord pt desfiintarea
examenului de titularizare.Am fost titular dar nu m-am gandit niciodata sa
raman pe post pana la pensie.Desfiintarea titularizarii va face ca sistemul sa
fie flexibil si nu rigid ca actualul sistem.Vor trebui sa ramana in invatamant
doar acei profesori cu vocatie pentru predare si calitati didactice.In opinia mea,odata
cu titularizarea dispare si motivatia si interesul pentru post si se instaleaza
opusul acestora-adica siguranta.Ma consider un profesor cu vocatie si nu as
putea rezista doar in alt domeniu de activitate.Am predat inclusiv in scoli
bune,si am plecat din sistemul asta doar pt ca mi-e lehamite de inspectorii
corupti.
Am calatorit si locuit in multe tari
europene si in afara Europei,iar de acolo nu se vad lucrurile in felul in care
se vad de aici stimati colegi.In Romania exista coruptie la nivel de inspectorate,nu-i
asa ca voi cunoasteti acest lucru?Deci desfiintarea titularizarii nu va face
decat sa elimine pe cei cu pile si pe cei fara vocatie in invatamant.
Invatamantului romanesc ii trebuie oameni
practici la clasa si nu cu doctorate,incapabili sa se coboare la nivelul
copilului.Isi iau doctoratele asa cum am auzit,si se ridica si cu pretentii la
salariu.Dupa cate cunosc eu,prin occident,te numesti doctorand(si la
salariu)doar daca apari cu lucrari serioase pe piata…
In ceea ce ma priveste nu sunt doctorand in
Romania si nici in occident,insa sunt autodidact in 3 limbi straine iar acestea
chiar imi folosesc si la clasa…Copii ma iubesc si ma respecta si la clasa si
ca om iar ceea ce va spun eu acum nu le intalnesti la orice cadru didactic,nici
chiar la aceia titulari.In occident(Anglia,Spania),a fi titular inseamna a te
vrea scoala(nu neaparat directorul ci in primul rand copii)dupa primul an de
predare cu contract determinat.
Contractul determinat(pe un an) este benefic
pentru invatamantul romanesc.Un director care tine cu scoala are timp sa te
citeasca in privinta calitatilor tale pedagogice.In opinia mea,ar trebui sa te
numesti profesor doar daca copii din scoala la care predai te saluta si pe
strada indiferent daca esti titular sa nu.
De ce sa nu incercam sistemul de invatamant
englez sau spaniol?Suntem noi mai destepti decat ei si ne opunem noi
schimbarii?Sau domnilor colegi,ne este frica de faptul ca nu stim daca avem sau
nu vocatie si nu o sa rezistam intr-un sistem bazat pe competitie?Chiar credeti
ca e totul bine pentru invatamant ca am fost ambitiosi(sau norocosi de
subiect)intr-un an si am invatat pe rupte doar pentru amaratul asta de examen
de titularizare,cu gandul sa ne asigure un viitor sigur la pensie?Chiar credeti
ca mai e la moda sa iesi la pensie de la stat dintr-o scoala dupa 25 de ani?
Invatamantul romanesc are nevoie de
reformare.
Stimati colegi,daca va place clasa si
sunteti siguri ca copii va respecta in clasa si pe strada,atunci viitorul
sistem de invatamant o sa faca dreptate pentru profesorii capabili si pregatiti
din scoli,nu pentru cei care dau spaga la inspectori doar pentru ca sa le fie
asigurat postul pe care poate i-l si merita.
Si nu crezi ca acum va fi mai usor de dat spaga la directori decat era inainte cu inspectorii?
Ștergere