luni, 7 aprilie 2014

Art. 253 declarat neconstitutional!

Am tot spus ca am sa pun si eu o postare cu aceasta informatie, dar timpul nu-mi mai permite sa stau prea mult la calculator si astfel zilele au trecut :)

Pe 3 aprilie 2014, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 238/03.04.2014 Decizia nr. 106/2014 a Curtii Constitutionale, prin care art. 253, al. 1 si al. 2 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 a fost declarat NECONSTITUTIONAL. Ca urmare titularizarile din acest an nu se mai pot face decat prin concurs si metodologia va trebui modificata corespunzator in urmatoarele zile. Cei titularizati in anii precedenti raman titulari, deoarece deciziile Curtii Constitutionale actioneaza doar pe viitor.

Daca in in 45 de zile nu va fi modificat astfel incat sa devina constitutional, art. 253 va fi abrogat.

Precizari art. 253 - Adresa MEN 37452
Precizari art. 253 - Adresa MEN 37452


Subiecte si programe - titularizare, definitivat si grade didactice

33 de comentarii:

  1. Nu inteleg. In anii precedenti cum se faceau titularizarile?Nu tot prin concurs?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Concursul era si va fi obligatoriu. Citeste metodologia si vei intelege.

      Ștergere
  2. Ce prevedea articolul asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Din păcate nu pot vizualiza documentul. Dacă dorțiț să-l postatți direct pe site mi-ar fi de ajutor.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. va rog postati continutul acestui articol ca nu am acces la el de pe fb!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu pot vedea documentul. Mi-ar fi de mare ajutor dacă ați putea să-l puneți direct pe site. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pus o poza, deci acum nu ar mai trebui sa ai probleme.

      Ștergere
  6. Buna ziua!

    As dori sa va multumesc pentru efortul pe care il depuneti in a ne informa cu privire la acest examen. Ne este de mare ajutor!

    A o intrebare in legatura cu obtinerea continuitatii.
    Se poate solicita continuitatea pe post si fara a avea definitivatul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cu articolul 85 din metodologie.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspuns.

      Imi cer scuze daca am dat dovada de superficialitate in citirea metodologiei, insa fiind in primul an de invatamant, si avand in vedere cat de "clar" si de "neinterpretabil" sunt formulate articolele, imi este greu sa inteleg ceea ce ar trebui.

      V-as mai deranja cu unele nelamuriri, cu privire la modificarea art. 253:
      1. Avand in vedere situatia mea -primul an de predare si fara definitivat- as putea aplica pentru titularizare in baza lui ? Daca nu, ce alternativa as avea pentru a folosi in continuare nota de anul trecut? (Insist pe aceasta nota deoarece am obtinut 9 la scris, si mi-ar parea rau sa nu o mai pot folosi)

      2. Precizarea "in ultimii 6 ani" din modificarea art.253 presupune participarea la concursul de titularizare in fiecare din cei sase ani sau doar la unele sesiuni din cei 6 ani?

      Ștergere
  7. Din păcate nu pot vizualiza documentul. Dacă dorțiț să-l postatți direct pe site mi-ar fi de ajutor.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pana acum de ce a fost constitutional ? Pacat de tinerii care mai intra in sistem!

    RăspundețiȘtergere
  9. nici eu nu pot vizualiza documentul din pacate!:( daca ai putea reveni cu mai multe detalii! iti suntem recunoscatori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Momentan mai multe detalii nu am. Cand se vor mai publica si alte detalii vor reveni si eu cu informatii.

      Ștergere
  10. Vad ca vorbesc unii care nu cunosc deloc problema. Ce atatea discutii inutile? Era foarte bun pentru cei care au obtinut note peste 7 la titularizare ( deci la concursul national) si care nu aveau nicio sansa in sistemul idiot romanesc sa se titularizeze. Au dat niste bosorogi verdictul ca nu se intra prin concurs! Nimic mai fals pentru ca se intra tot pe baza de concurs, mai ales de cei care aveau domiciliul in zona sau in apropiere. Sa vedem ce va face guvernul asta incompetent, dar sper sa faca ceva bun. Vorbesc unii de sistemul de titularizare din auzite de mama, mama! Nu este deloc eficient, pentru ca poti sa dai titularizare de 10 ori si sa iei 9 sau 10 si sa ramai suplinitor pe viata. Eu sper sa ramana acest articol, iar bosorogii aia care hotarasc in locul oamenilor ( vezi referendumul) sa se duca unde a dus mutul iapa.

    RăspundețiȘtergere
  11. buna seara, am o intrebare si va rog din tot sufletul sa ma lamuriti...pot sa primesc continuitate pe un post incomplet?

    RăspundețiȘtergere
  12. se poate obtine continuitate pe minim jumatate de norma (9h), daca aveti def si nota peste 7 blocati postul, se elibereaza decizie intre 30 apr si 6 mai, postul nemaiparticipand la concurs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deful nu il am dar pot obtine postul pe art. 85...insa conducerea scolii mi-a spus ca nu imi poate acorda continuitate pentru ca postul este scos la "posturi incomplete" desi are 16 ore si se considera ca sunt ore suplimentare si tocmai de aceea nu mi-l poate da. este adevarat? voi ce parere aveti?eu cred ca mi se face o nedreptate.

      Ștergere
  13. Precizari art. 253 - Adresa MEN 37452
    aceasta precizare a fost publicata de toate ISJ, daca nu o vizualizati dati copy/paste pe google si o gasiti sigur, ea anunta directorii sa nu mai primeasca dosare cu cereri de titularizare in baza art.253 pentru ca a fost suspendat, posturile propuse pt "253" vor fi publicate in lista posturilor pt mobilitati cu mentiunea "post suspendat in baza deciziei nr...."

    RăspundețiȘtergere
  14. cand se depun dosarele pentru examenu de titularizare si suplinire ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 7-19 mai 2014. Atentie ca s-ar putea modifica calendarul. Trebuie urmarit sa vedem varianta finala.

      Ștergere
  15. Niste tampiti ministrii astia! Eu nu am pece sa ma titularizez cu 253, desi am avut mereu n ote peste 7, nu sunt copii si postul pe care sunt dispare. Dar era un lucru bun. Daca ai luat mereu peste 7 meriti sa fii titular.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua,am o nelamurire,daca sunt din alt Judet,as putea sustine examenul in al Judet exemplu: din jud.Neamt sa-l sustin in jud.Bacau si inca ceva....pot sustine examenul in jud.Bacau,pentru jud.Neamt???Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. poti deveni titular prin art.253 daca postul are viabilitate pe un an? Daca s-a permis pretransferul pe post cu viabilitate de un an de ce nu e valabila si titularizare pe un an ,, pe riscul titularului"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poti, pentru ca nu se poate titulariza pe un post viabil de 1 an.

      Ștergere
  18. Dacă sunt în an terminal și ma înscriu pentru titularizare, când o voi susține? Nu ocoliti mesajul meu! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  19. Dacă sunt în an terminal și ma înscriu pentru titularizare, când o voi susține? Nu ocoliti mesajul meu! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel ca toti ceilalti. Singura diferenta este ca tu vei aduce la dosar o adeverinta ca esti an terminal, iar dupa ce dai licenta trebuie sa aduci la dosar dovada ca ai luat.

      Ștergere
  20. DIN PACATE, CU SAU FARA ACEST ARTICOL, TOT DIRECTORII FAC LEGEA. ASA SE EXPLICA TOATE CAZURILE PROFESORILOR CU VECHIME CHIAR SI DE 20 DE ANI, CU TOATE GRADELE DATE, DAR CARE SUNT INCA SUPLINITORI. AR TREBUI REFORMAT TOTAL SISTEMUL... SCOALA ROMANEASCA IMPRUMUTA O GRAMADA DE METODE DE PREDARE, TEHNICI, PROCEDEE etc. DE LA SCOLILE DIN S.U.A., DAR APLICA TOTUL PROST. DACA TOT SE INSPIRA DE ACOLO, SA O FACA 100% MACAR. IAR IN CEEA CE PRIVESTE EXAMENUL, ACESTA NU ARE NICI O RELEVANTA. ITI POTI DEMONSTRA CUNOSTINTELE DE ORDIN METODIC PRIN SUSTINEREA DE INSPECTII LA CLASA. ABIA ACOLO SE VEDE CINE E FACUT SA FIE PROFESOR. EXAMENELE.....SUNT RELATIVE SI DEGEABA INTRA IN SISTEM UNII CARE IAU NOTE MARI DACA ATUNCI CAND AJUNG IN FATA ELEVILOR TREMURA SI APROAPE CA NU STIU SA LEGE DOUA VORBE. A FI PROFESOR NU INSEAMNA DOAR A AVEA NISTE CUNOASTINTE DE ORDIN TEORETIC, CI, MAI CU SEAMA, A AVEA ABILITATEA SA LE APLICI IN PRACTICA, SA AI CAPACITATEA DE A LE INSUFLA ELEVILOR DORINTA DE CUNOASTERE, SA VINA CU PLACERE LA ORELE TALE SI, IN CONSECINTA, SA INREGISTREZI PROGRES. CE CONTEAZA O NOTA DACA ESTI PRAF SI PULBERE LA CATEDRA?! CU ACEST ARTICOL S-AU TITULARIZAT, DIN PACATE, MULTI CARE CHIAR NU AU NIMIC IN COMUN CU A FI PROFESOR...DACA TOT E SA NU SE MAI APLICE, MI S-AR PAREA NORMAL SA FIE ATENT EVALUATI SI CEI CARE AU BENEFICIAT DE ARTICOL SI, UNDE ESTE CAZUL, SA SE RIDICE "CALITATEA" DE TITULAR. POATE SUNA DUR CEEA CE SPUN, DAR DE CE SA NU RECUNOASTEM SINCER CA UNII DASCALI CHIAR NU SUNT FACUTI PT. ASA CEVA?

    RăspundețiȘtergere
  21. Cei care au dat examen in iulie 2018, se pot titulariza cu 253 in martie-aprile 2019? Nu este corect sa se schimbe regulile in timpul jocului...era in vigoare o metodologie pt anul scolar 2018-2019 si legea 253 era in vigoare. Pt anul scolar 2019-2020 cand te duci la concurs stii la ce sa te astepti si esti impacat ca nu se mai poate. Asa, ne facem iluzii cu totii, se joaca cu nervii si destinele oamenilor...ganditi inainte sa actionati!!! Daca puteti sa imi rasp, sa ma lamuresc si eu, sincer, nu mai inteleg nimic, sunt dezamagit...

    RăspundețiȘtergere

Aici poti comenta articolul, poti cere informatii sau poti oferi chiar tu altora informatii utile...

Primeste postarile direct pe mail

Introdu adresa ta e-mail in casuta de mai jos: