duminică, 2 iunie 2013

Un profesor "Suparat"

Am citit o scrisoare adresata domnului ministru al educatiei, Remus Pricopie, scrisa de o doamna profesoara, care a participat la inspectia speciala la clasa pentru examenul de titularizare 2013. Aceasta scrisoare o gasiti aici: Scrisoare deschisa adresata Domnului Ministru al Educatiei Nationale

Este suparata pentru ca a luat nota 8 la inspectie si vine de cele mai multe ori, cu argumente foarte bune, prin care justifica subiectivitatea celor care asista la inspectie si care pun nota.
A ales aceasta cale de a-si exprima supararea, poate in acest mod va ajunge si la urechile domnului ministru.

Este o scrisoare destul de lunga, daca aveti curiozitatea sa o cititi, foarte bine, daca nu, la fel de bine. Eu am citit-o si am decis sa pun un link catre ea, pentru ca anul trecut am cunoscut si eu profesori care au sustinut inspectia la clasa care, dupa parerea mea, au fost tratati... asa cum nu era normal. Dupa inspectie erau foarte multumiti pentru ca cei din comisie le-au spus ca a fost foarte bine. Nu li s-au comunicat nota la sfarsitul inspectiei (pentru ca cei din comisie nu au vrut), iar la examenul scris s-au trezit cu note de 7 si de 8. Este normal? Nu spun ca meritau note mai mari, dar nu poti sa-i spui unui om dupa lectie, ca a fost foarte bine, apoi sa-i pui nota 7.


Subiecte si programe - titularizare, definitivat si grade didactice

18 comentarii:

  1. ar fi atatea de zis si comentat, numai ca la noi totul este schimbator si niciodata nu esti sigur de nimic, o sustin pe doamna profesoara, e o mare rusine ca pana in prezent nu avem pus la punct o programa si o modalitate bine stiuta de catre toata lumea, mereu trebuie sa apara ceva nou, o modificare si o schimbare in rau.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt de acord cu dumneavoastra ,doamna.aceasta inspectie ar fi trebuit sa fie tinuta la o clasa pe care o ai de la inceputul anului scolar.evaluarea nu este intotdeauna obiectiva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si uneori la un concurs de suplinire ti se spune o nota si cand te uiti pe net ,ai alta nota mai mica.Si daca faci contestatie ti se scade un punct.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am rabdare sa citsc toate argumentele dar sunt de acord ca evaluarea este extrem de subiectiva si as spune ca ar trebui notata cu ADMIS SAU RESPINS.

    pe forumul de discutii de pe site ul titularizare o dna prof metodist spune: Se intreba cineva pe aici daca a picat cineva. Da! Eu i-am dat 4,5 unei candidate si imi permit sa va sfatuiesc sa nu faceti ca ea. Graficul inspectiilor a fost afisat vineri, inspectia se sustinea miercuri , 29 mai 2013 la ora 13:30. Nu a venit sa se intereseze ce materiale i se pun la dispozitie, a venit cu 10 min. mai tarziu scuzandu-se ca s-a invoit de la serviciu (lucreaza la nu stiu ce primarie), imbracata cu niste blugi cu talie joasa din care i se vedeau chilotii si din fata si din spate. Cand a intrat, mi-a cerut un pahar cu apa, ca ii e sete, n-avea niciun plan de lectie, nicio fisa, nimic. Pe la mijlocul orei i-a sunat telefonul, a raspuns spunand "Zi-i lu' sefu' ca m-am dus sa iau o pastila, hai pa, ca am treaba!". A batut campii cu gratie fara prea mare legatura cu subiectul lectiei, copiii se uitau la mine siderati. Cu 10 min. inainte de finalul lectiei ne spune, mie si colegei mele ca ea se grabeste si ca are treaba. Am intrebat-o care au fost obiectivele lectie, habar nu avea...I-am spus ca trebuie sa semneze fisa de inspectie si ca trebuie sa astepte 2 min. sa decidem nota, a zis ca oricum n-o intereseaza, a semnat chiar daca noi nu pusesem nota si a plecat. Alta, a venit ca o zana cu un plan de lectie varza, ii ieseau 61 de min. pe activitatea respectiva, s-a asezat la catedra si a inceput sa dicteze pe un ton monoton si plicticos si folosind cuvinte sofisticate pe care elevii nu le intelegeau. A primit 6,50. Au fost si doi candidati care m-au uns pe suflet si carora le-am dat 10. Eu consider ca inspectiile trebuie mentinute pentru ca sa nu mai intre in sistem tot felul de dezaxati si persoane care habar nu au cum trebuie sa tina o lectie."

    pai sa va spun la mine: eu nu am studii de pedagogie, o iau de la zero, la inspectie m-am prezentat totusi cu plan de lectie si materiale didactice fiindca am inceput sa invat singura, am avut grafice, etc. am interactionat cu clasa, am pus intrebari, nu am citit de pe nimic, m-am chinuit sa fiu originala si sa ofer studii de caz, si copii raspundeau, se vedea ca intelegeau.. la sfarsit mi s-a spus ca am pregatirea sa predau la facultate daca as dori si ca lectia a fost extrem de interesanta si cand colo...o nota ...sub 8! deci aprecierile sunt extrem de subiective, in comisia mea nimeni nu a avut intelegere pt cei care nu au facut pedagogie si acum invata pe cont propriu, ca sa nu mai zic ca eu am avut doar o zi la dispozitie sa ma mobilizez stiintific si pedagogic., or, doamna metodist de mai sus ii da 4.50 uneia total dezinteresata de carte in general. buna treaba :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ziua,o intrebare am si eu am sustinut inspectia la clasa si am luat nota 5 la ed.fizica am avut cateva greseli cum ar fi la startul din picioare la pasul lansat de viteza,eu le-am explicat startul de sus dar la pasul lansat nu le-am mai zis ca se alearga pe pingea deci o greseala o alta gresala a fost la handbal am calcat semicercul cand le explicam copiilor fara sa vreau insa asta a fost. si o alta greseala mi-au zis ei ca tema a fost pase in doi cu aruncare la poarta din alergare si eu i-am pus sa arunce la poarta si din saritura ei mi-au zis ca nu trebuia pana la urma mi-au zis ca sunt de nota 5 chiar de nota 5 cu 3 greseli:am omis sa va spun si copii erau cam galagiosi cu siguranta nici asta nu le-a placut?

    RăspundețiȘtergere

  6. Inainte de inspectie inca mai aveam o speranta ,dupa inspectie am aflat ca am fost evaluata cu 6.50 .Acest lucru m-a adus cu moralul la pamant .Ce motivatie sa mai am pt a invata pt examenul din iulie ,cand stiu ca-mi pierd timpul,imi tocesc nervii si la final ma trezesc fara servici!Aceasta inspectie la care am avut 8 elevi in clasa ,ora de 40 de minute in scoala 280 din Rahova .Eu aveam ora pe sait intre 14.15-15.00 adica de 45 de minute ,la fata locului m-am trezit ca am intrat intr-o clasa goala iar copiii au aparut cu intarziere de 5-8 minute din timpul meu de desfasurare .Nu am apucat sa inchei ca s-a sunat la fara 5 si mi s-a spus clar ,ca exista niste criterii si ca eu atat m-am incadrat in aceasta nota.Am semnat ,am multumit si am plecat .Am trei ani de experienta la catedra ,definitivatul luat,si la nici o inspectie nu mi s-a mai intamplat asa ceva .Cea mai mica nota la inspectie pe care am avut-o a fost de 9.50 insa pe cultura civica ,dar momentan nu mai sunt posturi. Anul acesta am zis sa incerc pe consiliere scolara,pt ca sunt unica intretinatoare a unui copil si am nevoie de service ca de apa.Anul acesta am trait doar din jumatate de norma pe catedra de cultura civica .Consilierii scolari ne-au luat orele .Pt ca am terminat cu diploma de licenta in pedagogie ,m-am inscris la concurs pe consiliere scolara,unde sunt doua posture vacante si 50 de candidati,unii veniti din afara Bucurestiului. La inspectie pe consiliere scolara pot spune ca a fost macel...

    RăspundețiȘtergere
  7. da adevarat ar trebui o triere la intrarea in sistem,dar atunci de ce ii supune la inspectie si pe cei cu vechime????!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. buna ziua! am o nelamurire, saptamana viitoare am inspectia speciala la clasa pe disciplina geografie si trebuie sa predau "hidrosfera" si conform programei si a planificarilor de pe didactic, asta trebuia discutata in luna martie. am de facut un portofoliu, care sa contina planificarea la clasa respectiva, cum sa fac? ajutor! va multumesc! luisa

    RăspundețiȘtergere
  9. buna ziua! am o nelamurire, saptamana viitoare am inspectia speciala la clasa pe disciplina geografie si trebuie sa predau "hidrosfera" si conform programei si a planificarilor de pe didactic, asta trebuia discutata in luna martie. am de facut un portofoliu, care sa contina planificarea la clasa respectiva, cum sa fac? ajutor! va multumesc! luisa

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce sa mai spun de disciplina Informatica, mai exact TIC, unde se da proba practica si e

    defapt un examen complet, deoarece potzi primi probleme de la orice clasa, de orice

    tip. Unde se vede in cazul asta harul pedagogic? Cei ce au o lectie pregatesc o tema,

    si o pot pregati bine, la proba practica, ai in fapt toata materia. In plus, cine preda

    disciplina TIC, nu poate stapani f bine toate problemele de C++ si f bine programarea.

    De ce nu se diferentiaza, TIC de Informatica.? Cei care s-au transferat de la alta

    disciplina pe catedra de Info - TIC, nu au avut de dat pana anul trecut nici macar

    proba practica. Oare ei sunt competentzi??? Cat poate fi de pregatit la informatica un

    professor de sport, sau de biologie, care nu a predate disciplina Info - TIC, decat dupa ce s-a transferat.! A facut doar postuniversitata si acolo nu se face decat un modul de C.
    Aici unde e corectitudinea???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am dat proba practica la informatica in Alexandria (3 iunie). Notele s-au pus dupa plicuri si cunostinte.Nici in ziua de azi 24 iunie nu s-au afisat notele.

      Ștergere
  11. Eu consider ca ar trebui ca profesorii sa fie titularizati dupa ce s-a urmarit in

    timp,prin inspectii la ore, care e harul lor pedagic, ce grade au, si ce activitate au

    avut. Cum se face in America, dupa ce esti 5 ani inspectat si in functie de ce lucrari

    ai editat si ce activitati ai avut,in functie de harul pedagogic, apoi esti numit

    titular. Sunt destui care au luat dupa contestatii nota, sau la cateva sutimi

    diferenta, sunt titulari, dar harul pedagogic e ....deloc!
    Regretabil, sa urmareasca elevii notele ce le iau profesorii, sa faci inspectii unde sa fie supusi la tot felul de lectii cu "fite cine".! In concluzie, e o bataie de joc la adresa profesorilor si o intentie clara de a-I discredita. Pe cei cu vechime, pe cei care stiu, pe cei speciali.

    Si loazele iau posturile. Sa nu mai spunem ca sunt si profesori siguri pe postul lor,

    ca-s titulari, chiar cu vechime, care nu isi mai dau interesul. Stau linistiti, ca e

    comod. Unde mai pui, ca avem destui stil: Cetateanul turmentat!!! Asa se duce de rapa,

    prestigiul celor care ar vrea sa fie asa cum scrie la carte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt profesoara de educație muzicala si este adevărat nu am vechime decat un an in învățământ,dar mi-am dat silinta anul acesta si am facut si cor cu elevii chiar daca nu il aveam in program la cele 3 școli pt ca trebuit sa îmi fac norma cumva. Durerea mea este ca la inspecție am luat 8 si am avut proiectul foarte bine facut. Am avut rebus muzical,3cantece noi joc muzical. Am interactionat foarte bine cu clasa ci toate ca nu i-am mai vazut. Am avut atenția lor am avut manute pe sus am avut doritori la interpretare. Ce le-a deranjat pe doamnele nu înțeleg.au fost cateva motive neîntemeiate. Anul trecut eram in fata unei clase pt prima data si am luat 9.50. Imi plac copii.lucrez cu copii din timpul facultății la instrumente. Nu înțeleg de ce nu apreciază si poziția profesorului in fata clasei. A fost liniște pt.ca am reușit sa fac liniște. M-a durut ca m-au dat înapoi cu nota asta dar ma ambitionez si mai tare pt examenul scris pt ca nu-mi permit sa rămân fără slujba.

    RăspundețiȘtergere
  13. ce mi se pare extrem de nedrept este criteriul subiectivitatii, alimentat de notarea de la 1 la 10. inspectia speciala ar trebui pur si simplu notata cu admis sau respins. asta fiindca comisiile pot fi indulgente sau extrem de stricte, dupa cum ti-e norocul. asa cum am spus mai sus si mie mi s-a parut nedrept ca am luat doar 7.50, desi eram la prima lectie. nu ma asteptam la 10, dar muncisem sa tin o lectie interesanta, cu studii de caz ca elevii sa priceapa cat mai bine, feedbackul a fost excelent, nu s-au plictisit copii, chiar au participat si au raspuns bine, habar nu am de ce la final cand mi s-a explicat nota una din metodiste a spus ca "elevii se plictisesc repede" - asa o fi dar nu se plictisisera la ora mea (!) din contra, fusesera foarte activi si dadeau raspunsuri extrem de bune la intrebarile mele pornind de la informatiile si explicatiile pe care le furnizam...erau tot timpul cu mana pe sus. intre timp am mai citit pe net ca o metodista i-a spus unei candidate ca (!) fiind prima ei inspectie, oricum nu e notata de la 10. iar, nu stiu daca e tocmai bine. una la mana ca nu se respecta foaia de punctaj, doi la mana ca esti discriminat pe fata. cea mai mare frustrare apare cand iti e laudata acuratetea stiintifica dar primesti o nota asa de slaba...or sansele mele sa prind un post au fost reduse considerabil in fata cuiva care poate nu e la fel de bine pregatit dar care stapaneste ceva mai bine metoda....cand predau, profesorii nu predau metoda, ci disciplina specialitatii, or, mi se pare ca lucrul acesta incepe sa se piarda din vedere, ceea ce duce si la scaderea calitatii invatamantului. sigur ca metoda e importanta dar sa nu uitam totusi ca nimeni nu s-a nascut invatat si metoda se invata cu timpul, nu numai din carti dar si in sala de clasa. plus ca ii discriminezi pe cei care nu au nici o vina ca nu au prins bologna si au facut pedagogia taras grapis (un curs, doua) in fata celor mai norocosi care fac module speciale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am mai spus, dar nu ma aude nimeni. PILE: "ai plic => ai post"!

      Ștergere
  14. si eu sustinut inspectia la clasa si am luat 6.50 si mi s-au facut urmatoarele observatii: de ce am scris obiectivele pe tabla si de ce i-am pus pe copiii sa citeasca, si au confundat cei din comisie metoda ciorchinelui cu brainstorming-ul(sincer mi-a fost jena sa le spun de gafa pe care au facut-o) si eu am definitivatul luat cu nota zic eu destul de buna(8,87).parerea mea e ca ar trebui sustinute aceste inspectii la clasa de cei care abia intra in sistem sau de cei care nu au deful, cred ca multi sunt de aceeasi parere ca si mine.



    RăspundețiȘtergere
  15. Cat va fi un singur evaluator cu sigururanta va exista subiectivism. Directorul pune si el nota, dar cred ca nu este o evaluare buna, criteriile sunt rigide si invechite........

    RăspundețiȘtergere

Aici poti comenta articolul, poti cere informatii sau poti oferi chiar tu altora informatii utile...

Primeste postarile direct pe mail

Introdu adresa ta e-mail in casuta de mai jos: